4 veckor i dag!

I dag är det 4 veckor sedan våra små kom till världen, tiden går fort. De har börjat leva om rätt så mycket i bland. Det var som Greger sa , nu är det slut på friden här hemma! Som om det någonsin har varit frid här hemma?[Som uppfödare så är det alltid något på gång här hemma, något som min karl tydligen har missat helt.Valparna äter nu 3 mål mat om dagen, med god aptit. Nea har varit lite dålig i magen och jag har en kännsla av att hon har lite dåligt med mat. Men för valparnas del är det ingen fara då de hunnit börja äta. De är jätte fina i magen. Däremot går det åt en hel del tidningar. TACK till Carina som gav mig en hel säck  + flera påsar, de kommer att användas. Enda nackdelen är att valparna är fulla med trycksvärta och dofftar tidningssvärta och mat, går inte alltid så städat till vid matskålen. Så nu när ni tittar på bilderna, vi har inte satt gele på valparna utan de är kladdiga av sig själva!

Nåja har tagit bilder under veckan, endel är tagna i Tisdags och endel i dag. Jag ser skillanden, gör ni det?

//Anci


Morsans byxben är bra att anfalla och bita fast vid!


Boxning !




















































Flyttat och besök!

Här har varit några dagar med välldigt mycket aktiviteter för valparna. Natten mellan Lördag och Söndag hölls de inte mer i valplådan, utan trillade över kanten 4 gånger. Så Söndag var hög tid att flytta ut dem i köket. Hade tänkt få ut dem redan i Fredags men Greger ville få göra ett skydd för den nymålade väggen så de inte river och förstör det han gjort. Så på söndag blev det flytt till slut, man såg hur skönt det var för dem att få större utrymme. Farmor Viola var på besök på Fredagen och tittade på de små liven. På Söndag var det dags för första valpköparna att få göra besök, tyvärr sov de mest hela tiden, de sover ju mest hela tiden, men korta stunder är de riktigt aktiva och fartiga. I går kväll när jag rengjorde i hagen så tog de sig ut själva och började leka med Elin. När Elin låg på golvet och smackade åt dem blev de som tokiga, de har helt klart lärt sig att smackningen betyder mat. Elin klappade även händerna mot golvet och de skällde och tyckte det var jätte kul. Så visst börjar det hända saker med dem. Nu hänger mycket på mig också, att ge dem nya saker att upptäcka varje dag. Nya leksaker, nya ljud och nya miljöer.
Här kommer lite bilder tagna i går och i dag! Se och njut, det gör vi varje dag!

//Anci



En boll kan vara jätte spännande, se själva!







Även händer är spännande när man gör ljud med fingrarna mot golvet!









Den kan ju rulla framåt lite när man puttar med nosen!


Mat är viktigt och GOTT!



Stilarna är lite olika när man äter, endel äter med hela kroppen om de får!



Och vad var det här för spännande!



Snygg Erik och Lill Cherie, opps!


Vad gör ni på fel sida av gallret?


Vad gott du smakar syrran!


Bara MITT allt är bara MITT!



Är jag inte söt?



Den där syrran kan vara en riktig retsticka, ja se själva!



Nu putsar hon mig i örat också!



Tror ni hon förstår min lilla försiktiga gest?

Snart 3 veckor!

Här kommer lite bilder tagna i dag, i morgon blir de 3 veckor!
Tik 1

Tik 1


Tik 2


Tik 2

Tik 3 Henne fick jag bara 1 bild på då hon inte ville sitta på filten utan ville undersöka runt i köket!


Alla tikarna tillsammans!



Alla tikar!


Alla tikarna!



Hane 1


Hane 1



Hane 2


Hane 2



Hane 3


Hane 3


Alla killarna!


Tre snygga killar!

De här två var så söta tillsammans, kolla själva!




Ha en trevlig Fredag!

//Anci

Mat!



Nu har valparna fått smaka på köttfärs med äggula i 2 dagar. Det är en grisig historia, första gången får man alltid sätta in lite köttfärs i munnen på dem. De ser helt chockade ut, sedan helt plötsligt upptäcker de att det smakar gott och blir som tokiga. Försöker svälja fingrar och allt :-) Sedan brukar de simma runt lite i fatet och få försöka äta själva, endel lyckas riktigt bra direkt, andra simmar bara omkring i fatet.

Andra gången brukar gå mycket bättre, eller de brukar bli som galna när de känner lukten av köttfärs. De här valparna skillde sig inte från tidigare erfarenheter. Jag brukar först ge dem 1 och 1 och sedan får de härja fritt en stund, och de flesta brukar fixa ätandet, fast de simmar lite i fatet, eller mycket kanske jag ska säga.

Efter detta så brukar de börja skrika så fort jag närmar mig valplådan, jag förknippas med köttfärs. Så nu kan jag få samma effekt på dem som Nea, de hänger i lådkanten och vill till mig, snack om att man är poppulär ;-)

I morgon ska vi se om vi kan få i ordnings valphagen i köket, känns som om de behöver få mer  att träna på och lite att titta på. Nu börjar socialiseringen. De ska få träffa ungarnas kompisar, främmande som kommer och hälsar på. Det är jätte viktigt att valpar blir socialiserade ordentligt och får se allt som händer i en familj. Lägger in lite nya bilder tagna under den här veckan.

//Anci




Killar på väg över kanten!



Jag har lärt mig yla!



Två tjejer också på väg över kanten!







Redan slut mat!

Lek!

Här börjar det hända saker i lådan. De har börjat lyssna , de tittar på en när man pratar till dem.Skallen bara ökar i styrka,  de låter inte som pipdjur mera utan som små hundar. Även försök till att hänga på lådkanten när Nea varit ute och är på väg ner till dem i lådan! Har även sett små inviter till lek! Men aktiviteterna är inte långvariga utan det handlar om några minuter och sedan sover de flera timmar. Ja ni ser ju själva, det ser rätt kul ut då stilarna att ta sig fram är rätt olika och ostadiga ännu!

//Anci


















Snart 2 v



Tiden går fort. Har haft fullt upp hela veckan. Personal konferens Tisdag kväll och studiebesök på en förskola Onsdag kväll. Men valparna växer och mår bra. Någon har haft lite geggigt i ögonen då de skulle öppnas, men inget allvarligt. De har däremot börjat skälla, eller de låter som pipdjur och är som början på skall. Låter rätt kul. De ser inget ännu fast ögonen har öppnats, tar någon dag till innan  synen kommer.Här får ni njuta av dem, bilderna tagna i dag. Killarna på blå pläd och tjejerna på rosa!









Killarna var som alltid nästan killar är rätt rörliga ;-) Men några bilder fick jag på dem trotts att de for omkring och letade morsan i lådan.











Jag försökte verkligen få alla att titta åt mitt hål samtdigt men misslyckades då de alltid han krypa i väg innan jag hann ställa in kameran. Men ni ser dem ju lite i alla fall.
Två killar är fortfarande obokade, tycker de ser mycket fina och lovande ut, så om någon är intresserad så hör av er.

//Anci

Jobb!

I dag har valparna och Nea varit ensamma hela dagen. Jag har jobbat från 9.30-16. Var hemma på lunchen kl 13 och tittade till dem och tog ut Nea en sväng, allt var lugnt. Nea har så mycket mat så det känns som om juvrena ska sprängas. Försökte klippa klorna första gången i dag, men det gick inte, Nea ville lägga sig i hela tiden. Ska klippa dem i morgon när Nea är ute. Tycker mig se att det börjat blänka till vid ögonen på dem, de kommer att börja öppna ögonen så sakta nu, då brukar det helt plötsligt bli lite annat ljud på dem. Ännu så sover de och äter och bajsar lite i bland. Sedan ligger de och som släpper lite olika ljud, små skall och så pyser de har vi konataterat eller knorrar kanske man kan säga. Att de mår bra är då helt säkert. De är så tillfredställda.Nea är duktig på att hålla efter dem och det är rent och snyggt i lådan. Nu ska jag ta en kvälls runda med de andra hundarna. Föresten glömde skriva att färgen var en aning dålig på bilderna tagna vid 1 vecka, Elin experimenterade med kameran. Ska ta nya bilder under veckan.

//Anci

1v i dag!



Ursäkta att ni inte har hört något från mig här på några dagar. Var helt inställde på att skriva här i går eftermiddag då jag under min tur med hundarna nådes av det fruktansvärt tråkiga - Elisabeth Persson kennel Folias har gett upp kampen mot sin canser och avlidit Fredag morgon!

Det här lamslog mig alldelens i går och jag var så fruktansvärt ledsen. Jag har under 6 år haft i bland nästan daglig kontakt med Elisabeth. Vi har disskuterat avel, hundar och livet i allmänhet! Jag var hos henne och parade mina tikar Ella och Cherie med hennes Zimba eller KORAD SUCH Folias Zimzalabim. Ur de här två kombinationerna är nu bägge mina avelstikar Vera efter Ella och Zimba och Nea efter Cherie och Zimba. Elisabeth tog en parningsvalp efter Cherie och det var Gold Status Magic Zoul " Zara" som jag fick låna hem förra våren och som är mamma till min Greta. Jag kommer att sakna Elisabeth, trotts att allt inte gick riktigt "vår väg" efter det att jag fick låna Zara. Elisabeth delade med sig av det hon sett och lärt sig i sin avel, och jag hoppas jag kan förvalta mina Zimba barn och barnbarn väl i framtiden . Sänder en tanke till hennes man Sören och sonen Kim med sin tjej Sara och deras dotter Ronja!

Valparna är i dag 1 vecka, de är starka och kravlar sig fram i valplådan med en styrka och energi som är härlig att se. Nea har hur mycket mat som helst, jag har varit tvungen att dra ner lite på maten då hon blev lite dålig i magen och nästan fick mjölkstockning! På måndag börjar jag jobba, men känner ingen fara, valparna tar sig med lätthet  från ena sidan av valplådan till andra och är duktiga på att hitta till Nea när hon flyttar sig i lådan. Har börjar fundera endel på namn, temat ska nog vara något med ljud, Nea heter ju Zound. Brukar alltid ha teman på mina kullar, antingen after hanen eller tiken, den här gången ska de vara efter Nea. Kom gärna med lite förslag, ljud kan ju vara musik, instrument, läten, ja hjälp mig! Lägger in bilder tagna i dag, pojkarna med blå bakgrund och flickorna på rosa så klart ;-)

//Anci









4 dygn!



I dag är valparna 4 dygn. De ser ut som små bollar. Så fort man rör på dem så bajsar de känns det som, de är som kaviar tuber, smäckfulla sådana! Jag har sovit hela natten nästan, var ut med Nea på natten då hon talade om att hon behövde bajsa. Annars är här lugnt och alla ser ut att må bra!



Ni ser, de är runda och fina, 1 tik är lite mindre annars är de rätt jämnstora.


Försökte få bild på alla flickorna för sig , de blev den här, och ingen på pojkarna för de bara kröp i väg till Nea!



Annars så har elin varit hemma med dem mitt på dagen, jag har varit ute i solen och haft det skönt.

//Anci

3 dygn!

Ja i dag är valparna 3 dygn. Har inte hunnit väga dem ännu i dag, men i går så hade de ökat 30-50g per valp. Det är mycket, från början brukar det vara fullt normalt att de går ner i vikt första dygnet, men det har inte de här gjort. Den största vägde 430g i går och den minsta 310g. Ska väga dem senare i kväll.  Min fotograf Elin har varit borta i dag så det blev inga bilder, få se om jag lyckas få henne att ta några i morgon.
De har varit så lugnt i natt, har sovit i egen säng och endast varit upp 2 gånger och tittat till dem. De låter lite roligt i bland, någon som skriker rakt ut lite argt , har försökt höra vem det är, men har inte lyckats lista ut vem det är. Nea är mer ute ur lådan nu och de ligger i en hög, men så fort Nea kommer ner i lådan så kravlar de  fort som bara den till Nea.
Ny rapport och förhoppningsv is bilder kommer i morgon!

//Anci

Klarade sig inte!

Ja som rubriken säger så klarade sig inte vår lillkille. Han dog i morse, började pipa så där hemskt i natt och höll på så fram till morgontimmarna då han bara låg stilla och till slut låg död i lådan. Nea puttade t.o.m bort honom flera gånger under natten, så något var fel med denna valp. Nu är det lugnt att alla äter med jämna mellanrum, det blir lite stökigt även bland de andra valparna när en är dålig. Så nu har vi 3 stora killar kvar och 3 tikar 1 lite mindre och de andra rätt stora. Så håll nu tummarna så det inte blir något med dem som är kvar.

Annars så har jag nu hunnit läsa lite på collieforumet och läste blogg inlägget som en av medlemmarna på forumet tyckte var intressant. Där man påtalade om att sheltie klubben varit så framgångsrik med sitt avelsarbeta, där man inte haft tvång till någonting. Där nu Svenska shelties vann stort på utställningar även i Storbrittanien. Tråden är låst så man kan inte kommentera det inlägget mera, så jag får väll skriva av mig här!
Jag säger bara en sak, det är inga problem att enbart avla på exteriör. Jag anser mig inte ha haft svårigheter med exteriören utan svårigheterna med collievale är att få BÅDE exteriör och MENTALITET som är tillfredställande i samma hund.

När jag tänker på sheltie ser jag en liten collie med svansen uppklämd mellan bena eller flackande blick och ett öronspel som tyder på att hunden är obekväm i situationen. Tycker mig offta se det här på utställningar, de svävar fram en aning stressade i ringen. När Elin gått på hundungdoms kurser har en stor dela av deltagarna varit unga tjejer med shelties, de har inte kunnat släppa lös dem för de har varit rädda för både det ena och andra och dragit i väg. Varit rädd för människor andra hundar m.m. Elin har velat ha en mindre hund i flera år och då har vi tittat på sheltie , men kommit fram till att det är svårt att få en bra sheltie, och där har man inte ens ett MH att titta på!
Vi har varit medlemmar i sheltie klubben i flera år och visst är det vackra hundar och stora repportage från alla utställningar, men man pratar inte om mentalitet, inte heller så mycket om hälsa ögonen har man lagt ner en del arbete på, sheltie har ju fått endel problem med höfterna, men man föredrar att leka strutts i stället och köra på, de är tydligen det som är det rätta tycker endel även med collie. Få se om 20 år vilken av dessa 2 raser collie eller sheltie som har framtiden för sig! Och en sak som jag även tror spelar stor roll, det är lättare att leva med en liten rädd hund än en stor rädd hund!

//Anci

Förrvirring!

Alla valparna mår bra, de är runda och fina och Nea verkar ha gott om mat. Den enda som inte är rund är den lilla killen, han är som en spindel, men äter och ser ut att må bra. Natten har varit rätt lugn, har några gånger varit upp och lyft någon valp tillbaka till mamma som skrikande förrirrat sig åt fel håll. Nea verkar ha gott om mat och aptitem har kommit tillbaka. Men jag är helt slut!! 1 natt som man inte sovit alls, i går vilade jag lite, försökte sova men det gick inte förrän på eftermiddagen en stund. Mattias var på lan natten mellan Fredag och Lördag, jag SMS adde honom om att jag var på valp lan ;-) Jag har full förståelse varför ungarna ser ut och beter sig som de gör efter att de lanat  i bland 2 nätter men för det mesta 1 natt.
Den stora skillanden mellan en unge som lanat och en morsa som haft valpning är väll att ungen suttit sönder sina skinkor, medan jag har fått mattläggar knän och en rand på magen efter valplådskanten. Tittar på knäna och fundera vart knäskålarna tagit vägen. de är som litte lätt intryckta. Vi har klinkers golv i hundrummet och jag har haft ett liggunderlag som jag suttit på, har en säng utanför då den inte rymms inne i hundrummet när valplådan är där. Nåja knäskålarna dyker säkert upp igen framöver för att tryckas in vid nästa valpning.

Jag har i dag försökt reda ut mina anteckningar om valparna när de föddes, jag förstår inte någonting. Jag brukar göra en lista med nummreringar sedan brukar jag skriva in kön, färg, tid, vikt, tecken, annat. De här fyller jag i efter varje valp anlänt. Så att man sedan dagen efter kan kolla om valpen ökat i vikt m.m. Det enda som verkar stämma på mina anteckningar är antalet tikar och hanar och att alla är sobla. Men ett tag trodde jag att även det var fel, så jag försökte göra två högar en med tikar och en med hannar, men det misslyckades, de han kravla i väg, men jag hoppas jag har koll där nu så det är 4 hanar och 3 tikar ;-)
Vi har försökt reda ut vilken valp som vägt vad, men kan konstatera att inget verkar stämma. Jag har t.ex skrivit att vi fått en hanhund med halv krage, någon sådan finns inte i lådan, alla har hela kragar. Har försökt reda ut vilken valp som är vilken efter vikt, det går inte heller, alla har ökat 100g eller minskat typ 50 g. Nä man  ska vara två vid lådan så man har ordning på saker och ting. Jag ger upp mina anteckningar och ser att alla valparna är runda och fina förutom lillkillen. De är inte så stor storleks skillnad på dem heller 2 st är större och de andra ungefär lika stora förutom lillkillen. Så vi får väll se hur han klara sig framöver, har i alla fall inte behövt hjälpa honom att äta, utan han fixar det bra själva.
Nä nu ska jag dricka kaffe och äta kladdkaka och hoppas på lite sömn i natt!

En förrvirrad//Anci

RSS 2.0